Asijská kuchyně je bohatá na výživné a chutné jídlo. Ve své různorodosti nabízí mnoho zdravých možností, které lze snadno připravit doma. Zde jsou 5 receptů na zdravá asijská jídla, která lze jednoduše připravit.
1. Japonská miso polévka
Ingredience:
- 4 šálky dashi vývaru (japonský rybí vývar)
- 3 lžíce miso pasty
- 200g tofu, nakrájené na kousky
- 2 jarní cibulky, nakrájené na tenké kousky
- 50g wakame mořských řas
Příprava:
- Ve velkém hrnci přiveďte dashi vývar k varu. Poté přidejte miso pastu a promíchejte, dokud se nevytvoří hladký vývar.
- Přidejte tofu a wakame. Vařte na středním ohni asi 5 minut.
- Před podáváním přidejte nakrájenou jarní cibulku. Miso polévku podávejte horkou.
2. Thajský salát s mangem a krevetami
Ingredience:
- 300g krevet
- 1 zralé mango, nakrájené na proužky
- 2 stonky citronové trávy, jemně nasekané
- 1 červená cibule, tenké plátky
- 1 červený chilli, nasekaný
- 3 lžíce rybí omáčky
- Šťáva z 1 limetky
- 2 lžíce palmového cukru
- Hrst čerstvých listů koriandru a mátových listů
Příprava:
- Krevety vařte ve vroucí vodě 3-4 minuty, dokud nezrůžovějí. Vyjměte je a nechejte vychladnout.
- V míse smíchejte mango, citronovou trávu, cibuli, chilli a bylinky.
- V menší misce smíchejte rybí omáčku, limetkovou šťávu a palmový cukr, dokud se cukr nerozpustí. Přelijte tento dressing přes salát a dobře promíchejte.
- Nakonec přidejte krevety a promíchejte. Podávejte ihned.
3. Korejské bibimbap
Ingredience:
- 4 šálky vařené rýže
- 200g hovězího maso, nakrájené na proužky
- 4 vejce
- 1 mrkev, nakrájená na proužky
- 1 courgette, nakrájená na proužky
- 200g špenátu
- 1 lžička sezamového oleje
- 4 lžíce korejské chilli pasty (gochujang)
- Sůl a pepř podle chuti
Příprava:
- Na pánev přidejte sezamový olej a orestujte maso, mrkev, courgette a špenát odděleně. Každou složku ochuťte solí a pepřem.
- Na stejném pánvi připravte vejce na oko.
- Do misky dáme rýži, přidáme maso a zeleninu a na vrch položíme vajíčko na oko.
- Podáváme s gochujang pastou na straně. Každý si může přidat chilli pastu podle chuti.
4. Čínské kuřecí nudle s brokolicí
Ingredience:
- 200g kuřecí prsa, nakrájená na proužky
- 200g čerstvých nudlí
- 1 brokolice, rozdělená na růžičky
- 3 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce oyster omáčky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžička sezamového oleje
Příprava:
- Na pánev s rozehřátým olejem přidejte kuřecí prsa a restujte je do zlatova. Přidejte nasekaný česnek a restujte další 2 minuty.
- Přidejte brokolici a restujte, dokud nebude brokolice měkká.
- V jiné pánvi vařte nudle podle návodu na balení, poté je přidejte na pánev s kuřetem a brokolicí.
- Přidejte sójovou omáčku a oyster omáčku, dobře promíchejte a podávejte horké.
5. Vietnamské pho s kuřetem
Ingredience:
- 1 kuřecí vývar
- 300g kuřecí prsa
- 200g rýžových nudlí
- 1 lžička hřebíčku
- 1 lžička badyánu
- 1 cibule, nasekaná
- 1 lžička rybí omáčky
- Sůl podle chuti
- Na servírování: mátové listy, klíčky fazole, limetka
Příprava:
- Kuřecí vývar, hřebíček, badyán a cibuli přiveďte k varu.
- Přidejte kuřecí prsa a vařte, dokud nejsou plně uvařené. Poté maso vyjměte a nakrájejte na tenké plátky.
- Do vývaru přidejte rybí omáčku a sůl. Rýžové nudle uvařte podle návodu na balení.
- Do misky dejte nudle, na vrch kuřecí maso a přelijte vývarem. Před podáváním přidejte mátové listy, klíčky a limetku.
Zdravá a výživná jídla z asijské kuchyně mohou být připravena jednoduše a rychle. Tyto recepty vám nabízí možnost zažít rozmanitost a chutě Asijské kuchyně přímo z pohodlí vaší domácnosti.