Asijská kuchyně je bohatá na výživné a chutné jídlo. Ve své různorodosti nabízí mnoho zdravých možností, které lze snadno připravit doma. Zde jsou 5 receptů na zdravá asijská jídla, která lze jednoduše připravit.

1. Japonská miso polévka

Ingredience:

  • 4 šálky dashi vývaru (japonský rybí vývar)
  • 3 lžíce miso pasty
  • 200g tofu, nakrájené na kousky
  • 2 jarní cibulky, nakrájené na tenké kousky
  • 50g wakame mořských řas

Příprava:

  1. Ve velkém hrnci přiveďte dashi vývar k varu. Poté přidejte miso pastu a promíchejte, dokud se nevytvoří hladký vývar.
  2. Přidejte tofu a wakame. Vařte na středním ohni asi 5 minut.
  3. Před podáváním přidejte nakrájenou jarní cibulku. Miso polévku podávejte horkou.

2. Thajský salát s mangem a krevetami

Ingredience:

  • 300g krevet
  • 1 zralé mango, nakrájené na proužky
  • 2 stonky citronové trávy, jemně nasekané
  • 1 červená cibule, tenké plátky
  • 1 červený chilli, nasekaný
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • Šťáva z 1 limetky
  • 2 lžíce palmového cukru
  • Hrst čerstvých listů koriandru a mátových listů

Příprava:

  1. Krevety vařte ve vroucí vodě 3-4 minuty, dokud nezrůžovějí. Vyjměte je a nechejte vychladnout.
  2. V míse smíchejte mango, citronovou trávu, cibuli, chilli a bylinky.
  3. V menší misce smíchejte rybí omáčku, limetkovou šťávu a palmový cukr, dokud se cukr nerozpustí. Přelijte tento dressing přes salát a dobře promíchejte.
  4. Nakonec přidejte krevety a promíchejte. Podávejte ihned.

3. Korejské bibimbap

Ingredience:

  • 4 šálky vařené rýže
  • 200g hovězího maso, nakrájené na proužky
  • 4 vejce
  • 1 mrkev, nakrájená na proužky
  • 1 courgette, nakrájená na proužky
  • 200g špenátu
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 4 lžíce korejské chilli pasty (gochujang)
  • Sůl a pepř podle chuti

Příprava:

  1. Na pánev přidejte sezamový olej a orestujte maso, mrkev, courgette a špenát odděleně. Každou složku ochuťte solí a pepřem.
  2. Na stejném pánvi připravte vejce na oko.
  3. Do misky dáme rýži, přidáme maso a zeleninu a na vrch položíme vajíčko na oko.
  4. Podáváme s gochujang pastou na straně. Každý si může přidat chilli pastu podle chuti.

4. Čínské kuřecí nudle s brokolicí

Ingredience:

  • 200g kuřecí prsa, nakrájená na proužky
  • 200g čerstvých nudlí
  • 1 brokolice, rozdělená na růžičky
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce oyster omáčky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžička sezamového oleje

Příprava:

  1. Na pánev s rozehřátým olejem přidejte kuřecí prsa a restujte je do zlatova. Přidejte nasekaný česnek a restujte další 2 minuty.
  2. Přidejte brokolici a restujte, dokud nebude brokolice měkká.
  3. V jiné pánvi vařte nudle podle návodu na balení, poté je přidejte na pánev s kuřetem a brokolicí.
  4. Přidejte sójovou omáčku a oyster omáčku, dobře promíchejte a podávejte horké.

5. Vietnamské pho s kuřetem

Ingredience:

  • 1 kuřecí vývar
  • 300g kuřecí prsa
  • 200g rýžových nudlí
  • 1 lžička hřebíčku
  • 1 lžička badyánu
  • 1 cibule, nasekaná
  • 1 lžička rybí omáčky
  • Sůl podle chuti
  • Na servírování: mátové listy, klíčky fazole, limetka

Příprava:

  1. Kuřecí vývar, hřebíček, badyán a cibuli přiveďte k varu.
  1. Přidejte kuřecí prsa a vařte, dokud nejsou plně uvařené. Poté maso vyjměte a nakrájejte na tenké plátky.
  2. Do vývaru přidejte rybí omáčku a sůl. Rýžové nudle uvařte podle návodu na balení.
  3. Do misky dejte nudle, na vrch kuřecí maso a přelijte vývarem. Před podáváním přidejte mátové listy, klíčky a limetku.

Zdravá a výživná jídla z asijské kuchyně mohou být připravena jednoduše a rychle. Tyto recepty vám nabízí možnost zažít rozmanitost a chutě Asijské kuchyně přímo z pohodlí vaší domácnosti.

Share.

Leave A Reply