Pro milovníky rostlinné stravy nebo ty, kteří se snaží omezit konzumaci živočišných produktů, je veganská majonéza skvělou alternativou k tradičnímu receptu obsahujícímu vejce a mléčné produkty. V tomto článku vám představíme několik jednoduchých receptů na veganskou majonézu, které vám umožní si vychutnat tento ikonický zálivku s chutí a zdravým svědomím.

1. Základní veganská majonéza:

  • Ingredience: Sójové mléko nebo rostlinné mléko podle vašeho výběru, hořčice, bílý ocet, citrónová šťáva, sůl, pepř, rostlinný olej (např. slunečnicový, řepkový).
  • Postup: Ve vysoké míse smíchejte sójové mléko (nebo rostlinné mléko) s hořčicí, bílým octem, citrónovou šťávou, solí a pepřem. Pomalu přilévejte rostlinný olej a mixujte tyčovým mixérem nebo v mixéru, dokud nezískáte hladkou a krémovou konzistenci. Ochutnejte a případně upravte kořením podle své chuti.

2. Avokádová majonéza:

  • Ingredience: Zralé avokádo, citrónová šťáva, česnek, sůl, pepř, olivový olej.
  • Postup: V misce rozmělněte zralé avokádo vidličkou. Přidejte citrónovou šťávu, prolisovaný česnek, sůl, pepř a olivový olej. Směs důkladně promíchejte a v případě potřeby přidávejte olej postupně, abyste dosáhli požadované konzistence.

3. Veganská majonéza s toustem:

  • Ingredience: Rostlinné mléko, hořčice, citrónová šťáva, sůl, pepř, strouhanka, výhradně rostlinný tuk na pečení.
  • Postup: Ve vysoké míse smíchejte rostlinné mléko s hořčicí, citrónovou šťávou, solí a pepřem. Pomalu přilévejte strouhanku a mixujte tyčovým mixérem nebo v mixéru, dokud nezískáte hladkou a krémovou konzistenci. Připravte si tousty a potřete je veganskou majonézou. Následně je opečte na pánvi s rostlinným tukem, dokud nezískají zlatavou barvu.

4. Veganská majonéza z křenu:

  • Ingredience: Křenová pasta, sójové mléko nebo rostlinné mléko podle vašeho výběru, citrónová šťáva, sůl, pepř, rostlinný olej (např. slunečnicový, řepkový).
  • Postup: Ve vysoké míse smíchejte křenovou pastu s sójovým mlékem (nebo rostlinným mlékem), citrónovou šťávou, solí a pepřem. Postupně přilévejte rostlinný olej a mixujte tyčovým mixérem nebo v mixéru, dokud nezískáte hladkou a krémovou konzistenci. Ochutnejte a upravte kořením podle své chuti.

5. Veganská majonéza z kicherových bobů:

  • Ingredience: Kicherové boby (cizrna), citrónová šťáva, česnek, hořčičná moučka, sůl, pepř, olivový olej.
  • Postup: V mixéru rozmixujte kicherové boby spolu s citrónovou šťávou, prolisovaným česnekem, hořčičnou moučkou, solí a pepřem. Postupně přilévejte olivový olej a mixujte, dokud nezískáte hladkou a krémovou konzistenci.

Veganská majonéza nabízí širokou škálu chutí a je skvělým doplňkem různých pokrmů, jako jsou sendviče, saláty, burgery nebo zeleninové placky. Vyzkoušejte tyto jednoduché recepty a objevte svou oblíbenou veganskou variantu majonézy, která potěší vaše chuťové buňky i svědomí.

Share.

Leave A Reply