Veganské pomazánky jsou skvělou alternativou k tradičním pomazánkám obsahujícím maso, máslo nebo mléčné produkty. Jsou plné chuti, zdravých ingrediencí a lze je připravit rychle a snadno. V tomto článku vám představíme několik jednoduchých a chutných receptů na veganské pomazánky, které potěší vaše chuťové pohárky a dodají energii vašemu jídelníčku.

1. Červená fazolová pomazánka:

  • Ingredience: Vařené červené fazole, olivový olej, prolisovaný česnek, citrónová šťáva, mletý kmín, sůl, pepř, čerstvé bylinky (např. petrželka nebo koriandr).
  • Postup: Ve food procesoru nebo mixéru rozmixujte červené fazole spolu s olivovým olejem, prolisovaným česnekem, citrónovou šťávou, mletým kmínem, solí a pepřem, dokud nezískáte hladkou konzistenci. Přidejte čerstvé bylinky a krátce promíchejte. Pomazánku servírujte s pečivem nebo zeleninou.

2. Avokádová pomazánka:

  • Ingredience: Zralé avokádo, citrónová šťáva, prolisovaný česnek, sůl, pepř, chilli paprička (podle chuti), olivový olej.
  • Postup: V misce rozmělněte zralé avokádo vidličkou. Přidejte citrónovou šťávu, prolisovaný česnek, sůl, pepř a jemně nakrájenou chilli papričku. Promíchejte a přidávejte olivový olej, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Pomazánku podávejte na toustovém chlebu nebo s grilovanou zeleninou.

3. Hummus:

  • Ingredience: Vařená cizrna, tahini (sezamová pasta), olivový olej, citrónová šťáva, prolisovaný česnek, mletý kmín, sůl, pepř, sladká paprika.
  • Postup: Ve food procesoru nebo mixéru rozmixujte vařenou cizrnu spolu s tahini, olivovým olejem, citrónovou šťávou, prolisovaným česnekem, mletým kmínem, solí a pepřem, dokud nezískáte hladkou a krémovou konzistenci. Před podáváním posypte pomazánku sladkou paprikou a pokapte olivovým olejem.

4. Pomazánka z arašídového másla a banánu:

  • Ingredience: Arašídové máslo, zralý banán, skořice, med (nebo sladidlo dle preference), ořechy na posypání (např. nasekané lískové ořechy nebo vlašské ořechy).
  • Postup: Ve misce smíchejte arašídové máslo s rozmačkaným banánem, skořicí a medem (nebo sladidlem). Dobře promíchejte, dokud nedosáhnete hladké konzistence. Pomazánku podávejte na plátku chleba a posypte ořechy.

5. Pomazánka z tuňákových fazolí:

  • Ingredience: Tuňákové fazole (předem namočené a uvařené), olivový olej, citrónová šťáva, jemně nakrájená červená cibule, křenová pasta, sůl, pepř, čerstvé bylinky (např. petrželka nebo koriandr).
  • Postup: Ve food procesoru nebo mixéru rozmixujte tuňákové fazole spolu s olivovým olejem, citrónovou šťávou, nakrájenou červenou cibulí, křenovou pastou, solí a pepřem, dokud nezískáte hladkou konzistenci. Přidejte čerstvé bylinky a krátce promíchejte. Pomazánku servírujte s pečivem nebo zeleninou.

Vyzkoušejte tyto jednoduché a chutné veganské pomazánky, které nejenže potěší vaše chuťové buňky, ale také přidají pestrost a zdravé ingredience do vaší stravy. Můžete je podávat jako součást sendvičů, na toustovém chlebu nebo jako dip k zelenině. Užijte si nové rozměry chutí a objevte svou oblíbenou veganskou pomazánku!

Share.

Leave A Reply