Segedínský guláš, někdy nazývaný i jako „Segedínská kyselá polévka,“ je tradičním pokrmem pocházejícím z Maďarska, který našel svou cestu do středoevropských kuchyní. Tento chutný pokrm spojuje chuť hovězího masa s kyselým zelím a smetanovou omáčkou, čímž vytváří jedinečnou kombinaci chutí. Název „Segedín“ odkazuje na maďarské město Szeged, kde má tento pokrm své kořeny. V tomto článku vám představíme recept na přípravu Segedínského guláše, který vám umožní ochutnat tento tradiční středoevropský klenot přímo v pohodlí vaší kuchyně.

Zajímavosti o Segedínském Guláši:

  • I když název „guláš“ může evokovat tradiční maďarský hovězí guláš, Segedínský guláš má odlišnou chuťovou charakteristiku díky přidání kyselého zelí a smetany.
  • Kyselé zelí přidává pikantní a osvěžující chuť tomuto pokrmu a stává se jedním z hlavních středoevropských ingrediencí.
  • Tento pokrm je často podáván s bramborovou kaší nebo knedlíky, což skvěle doplňuje jeho hustou konzistenci a chuť.

Ingredience:

  • 500 g hovězího masa (hovězí stehno nebo plecko), nakrájeného na kostky
  • 2 cibule, nasekané
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 500 g kysaného zelí
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • 250 ml smetany
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Bramborová kaše nebo knedlíky (k podávání)

Postup:

  1. Nejprve si připravte všechny potřebné ingredience pro Segedínský guláš.
  2. V hrnci na středním ohni si rozehřejte slunečnicový olej. Přidejte nasekanou cibuli a smažte ji dozlatova.
  3. Přidejte nakrájené hovězí maso a smažte ho, dokud nezezlátne ze všech stran. To by mělo trvat asi 5-7 minut.
  4. Přidejte nasekaný česnek, sladkou papriku, mletý kmín a koriandr. Promíchejte a smažte asi minutu, dokud se všechny chutě sloučí.
  5. Přidejte kysané zelí a kuřecí vývar. Dochutíme solí a pepřem podle chuti. Nechte směs vařit na středním ohni asi 20 minut, dokud se maso stane měkkým a zelí změkčí.
  6. Nakonec přidejte smetanu a nechte všechny ingredience prošpikované. Pokračujte v vaření dalších 5 minut, dokud se omáčka zahustí.

Podávání:

  1. Na talíři nebo miskách rozložte porci Segedínského guláše.
  2. Podávejte s bramborovou kaší nebo knedlíky, které doplňují jeho hustou konzistenci a chuť.

Segedínský guláš je pokrm, který vás okouzlí svou tradiční středoevropskou chutí a jedinečnou kombinací ingrediencí. Připravte si ho a přenesete se do středoevropských krajů, kde je tento pokrm oblíbeným způsobem, jak se zahřát v chladných zimních měsících. Dobrou chuť!

Share.

Leave A Reply