Švestky jsou nejen lahodným ovocem, které nás zahrnuje svou sladkou chutí, ale také skvělou surovinou pro různé recepty. Toto plodné ovoce je ideální pro sladké i slané pokrmy a nabízí nekonečné možnosti pro kulinářskou kreativitu. Přinášíme vám několik vynikajících receptů, které můžete připravit se švestkami, a také několik zajímavostí o tomto skvělém ovoci.
Zajímavosti o Švestkách:
- Různé Odrůdy: Existuje mnoho různých odrůd švestek, které se liší ve velikosti, chuti a barvě. Od sladkých až po kyselé, švestky nabízejí širokou škálu chuťových profilů.
- Bohatá Výživná Hodnota: Švestky jsou bohaté na vlákninu, vitamíny A a C, a také minerály jako draslík a železo. Jsou ideálním doplňkem zdravé stravy.
- Univerzální Použití: Švestky lze použít v mnoha typech pokrmů, od sladkých koláčů a dezertů až po pikantní omáčky a kořeněné přílohy.
Recepty se Švestkami:
1. Švestkový Koláč s Drobenkou:
Ingredience:
- 2 hrnky čerstvých švestek, očištěných a nakrájených na půlky
- 1 hrnek hladké mouky
- 1/2 hrnku cukru
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/4 hrnku másla, rozpuštěného
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky skořice
- Lžíce citronové šťávy
Postup:
- Smíchejte švestky s citronovou šťávou a vanilkovým extraktem. Dejte je do zapékací formy.
- V misce smíchejte mouku, cukr, sůl a skořici. Přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte na drobenku.
- Drobenku rozprostřete nad švestky.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30-35 minut, dokud drobenka není zlatavá.
2. Slaný Švestkový Párek:
Ingredience:
- 4 plátky slaniny
- 4 švestky, rozkrojené na půlky a bez pecek
- 4 páry kvalitních párků
- 4 lžíce hoisin omáčky
Postup:
- Plátky slaniny obalte kolem švestek.
- Na grilu opékejte švestky se slaninou a také páry párků, dokud nejsou zlatavé.
- Každý pár párek dejte do housky, přidejte švestku se slaninou a pokapejte hoisin omáčkou.
Švestky jsou skvělou přísadou do mnoha pokrmů, ať už sladkých nebo slaných. Tyto recepty vám pomohou vytvořit lahodné jídlo plné šťavnaté chuti švestek a zároveň využijete jejich výživnou hodnotu. Experimentujte a objevte nové způsoby, jak si vychutnat tento všestranný plod.
3. Švestkový Závin:
Ingredience:
- Listové těsto (čerstvé nebo mražené)
- 2 hrnky čerstvých švestek, očištěných a nakrájených na půlky
- 1/4 hrnku cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1/2 lžičky skořice
- 1 vajíčko (na potření)
- Cukr moučka (na posypání)
Postup:
- Smíchejte švestky s cukrem, kukuřičným škrobem, citronovou šťávou a skořicí.
- Rozválejte listové těsto na plech a na střed dejte směs se švestkami.
- Listové těsto přeložte přes náplň a utěsněte okraje.
- Potřete závin rozšlehaným vajíčkem a posypte cukrem moučka.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25-30 minut, dokud závin není zlatavý.
4. Švestkový Salát s Rukolou a Sýrem:
Ingredience:
- 2 hrnky rukoly
- 1 hrnek čerstvých švestek, nakrájených na plátky
- 1/2 hrnku nastrouhaného tvrdého sýra (např. parmazán)
- 1/4 hrnku pražených vlašských ořechů
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce balsamického octa
- Sůl, pepř
Postup:
- Rukolu umyjte a osušte.
- Ve velké míse smíchejte rukolu, švestky, nastrouhaný sýr a pražené vlašské ořechy.
- Připravte dresink smícháním olivového oleje, balsamického octa, soli a pepře.
- Salát polijte dresinkem a jemně promíchejte.
5. Švestkový Smoothie:
Ingredience:
- 1 hrnek čerstvých švestek, očištěných a nakrájených na poloviny
- 1 banán
- 1/2 hrnku řeckého jogurtu
- 1/2 hrnku mléka (kravské nebo rostlinné)
- Lžíce medu (dle chuti)
- Pár ledových kostek
Postup:
- Všechny ingredience vložte do mixéru.
- Mixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
- Přelijte do sklenice a ozdobte plátky švestek nebo mátou.
Švestky jsou opravdu všestranné a mohou být použity ve sladkých i slaných pokrmech. Tyto recepty vám ukážou, jak s nimi můžete kouzlit a vytvořit lahodné a originální pokrmy. Berte si švestky jako inspiraci a nechte se vést svou chuťovou kreativitou.