Steak je jedním z nejluxusnějších a nejoblíbenějších jídel na světě. Přestože se může zdát, že příprava dokonalého steaku je náročná, s těmito tipy a triky od šéfkuchařů se vám to podaří i doma.
Výběr masa
Prvním krokem k dokonalému steaku je výběr správného masa. Hovězí steak by měl být čerstvý, s jasně červenou barvou a s viditelným mramorováním. Mramorování je tuk, který je rozložený v svalu, a při vaření dodává masu šťavnatost a chuť.
Příprava masa
Než steak začnete grilovat, nechte ho dostatečně zahřát na pokojovou teplotu. To zajišťuje rovnoměrné vaření. Steak by měl být také řádně osolený a opepřený před grilováním, aby byla chuť maso maximálně vynikla.
Grilování
Steak by měl být grilován na velmi horkém grilu. To zajišťuje rychlé zapečení a udržení šťáv uvnitř masa. Doba grilování závisí na tloušťce steaku a preferované úrovni propečení. Obecně platí, že steak by měl být grilován asi 2-3 minuty z každé strany pro středně propečený steak.
Odpočinek
Jedním z nejčastějších chyb, kterých se lidé dopouštějí při přípravě steaků, je, že je neponechají odpočívat. Po grilování by měl steak odpočívat asi 5 minut před podáváním. To umožňuje šťávám vrátit se zpět do masa a zajišťuje šťavnatý a chutný steak.
Závěr
Příprava dokonalého steaku není tak těžká, jak se může zdát. S těmito tipy a triky od šéfkuchařů budete moci připravit steak, který potěší jak vás, tak vaše hosty. Takže neváhejte, vezměte si do ruky grilovací kleště a užijte si dokonalý steak!