Vegetariánská strava nabízí širokou škálu chutných a zdravých možností pro ty, kteří se rozhodli vyřadit maso ze svého jídelníčku. Pokud jste vegetariánem nebo jenom zkoušíte přidat více rostlinných jídel do svého života, v tomto článku vám přinášíme inspiraci a tipy na jednoduchá a výživná vegetariánská jídla.
1. Zeleninové stir-fry:
- Ingredience: Různé druhy čerstvé zeleniny (např. paprika, cuketa, mrkev, brokolice), česnek, zázvor, sójová omáčka, sezamový olej, rýže nebo nudle.
- Postup: Na rozpáleném woku nebo hluboké pánvi orestujte na oleji nasekaný česnek a zázvor. Přidejte nakrájenou zeleninu a opékejte ji krátce za stálého míchání. Přilijte sójovou omáčku a smažte, dokud není zelenina křupavá a dobře prohřátá. Servírujte s rýží nebo nudlemi.
2. Quinoa salát:
- Ingredience: Quinoa, čerstvé bylinky (např. petrželka, koriandr), rajčata, okurka, cibule, citrónová šťáva, olivový olej, sůl, pepř.
- Postup: Vařte quinou podle návodu na obalu. Nechte ji vychladnout a přidejte nakrájená rajčata, okurku a cibuli. Přidejte nasekané bylinky, citrónovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř. Dobře promíchejte a nechte v chladničce odpočinout, aby se chutě propojily.
3. Houbová polévka:
- Ingredience: Různé druhy hub (např. žampiony, sušené houby), cibule, česnek, zeleninový vývar, smetana nebo rostlinný šlehač, petrželka, sůl, pepř.
- Postup: Na oleji orestujte nasekanou cibuli a česnek. Přidejte na plátky nakrájené houby a opékejte, dokud nezměknou. Přilijte zeleninový vývar a vařte, dokud se houby dobře propojí s vývarem. Přidejte smetanu nebo rostlinný šlehač, dochuťte solí a pepřem. Posypte nasekanou petrželkou před servírováním.
4. Tofu stir-fry:
- Ingredience: Tofu, různé druhy zeleniny (např. paprika, cibule, brokolice, mrkev), česnek, zázvor, sójová omáčka, sezamový olej, rýže nebo nudle.
- Postup: Tofu nakrájejte na kostky a osušte ubrouskem. Na rozpáleném woku nebo hluboké pánvi orestujte na oleji česnek a zázvor. Přidejte nakrájené tofu a opékejte ho, dokud není zlatě hnědé. Přidejte nakrájenou zeleninu a smažte, dokud není zelenina křupavá a tofu dobře prohřáté. Přilijte sójovou omáčku a dochuťte. Podávejte s rýží nebo nudlemi.
5. Veganská burgerová placka:
- Ingredience: Brambory, cizrna (vařená nebo konzervovaná), cibule, česnek, petrželka, kari koření, strouhanka, sůl, pepř, hamburgerové housky, zelenina a omáčky podle chuti.
- Postup: Brambory uvařte, rozmělněte je vidličkou nebo nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte cizrnu, nasekanou cibuli, prolisovaný česnek, nasekanou petrželku, kari koření, strouhanku, sůl a pepř. Vše dobře promíchejte a vytvarujte placky. Na rozpálené pánvi je opečte z obou stran, dokud nebudou zlatě hnědé. Podávejte v hamburgerových houskách s různými zeleninami a omáčkami.
Tyto jednoduché a chutné vegetariánské recepty vám pomohou objevit nové a zdravé způsoby stravování. Buďte kreativní, zkoušejte nové kombinace ingrediencí a užívejte si chutí, které nabízí vegetariánská kuchyně. Přidejte více zeleniny, luštěnin a obilovin do svého jídelníčku a těšte se na výživná jídla plná chuti a energie.