Kuřecí játra jsou skvělým zdrojem živin a chutné alternativou k běžným druhům masa. Jsou plná železa, bílkovin a vitamínů, což je dělá vhodnými pro vyváženou stravu. Přinášíme vám několik zajímavostí o kuřecích játrech a recept, který vás přivede k jednoduchému a chutnému jídlu.

Zajímavosti o Kuřecích Játrech:

  1. Nutriční Bohatství: Kuřecí játra jsou bohatým zdrojem bílkovin, železa, zinku, vitamínů B12 a A.
  2. Jemná Konzistence: Oproti játrům z větších zvířat mají kuřecí játra jemnější a jemnější texturu.
  3. Kulinářská Všestrannost: Kuřecí játra lze připravit na mnoho způsobů, jako jsou smažení, dusení nebo pečení.

Recept na Kuřecí Játra na Cibulce:

Ingredience:

  • 400 g kuřecích jater, očištěných a nakrájených na menší kousky
  • 2 cibule, nakrájené na tenké plátky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • 1/4 hrnku vývaru (kuřecího nebo zeleninového)
  • 2 lžíce červeného vína (volitelně)
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Čerstvé bylinky na ozdobu (petrželka, tymián)

Postup:

  1. V pánvi rozehřejte máslo a olej na středním plameni.
  2. Přidejte cibuli a smažte ji dozlatova, asi 5 minut.
  3. Přidejte nasekaný česnek a smažte další minutu.
  4. Přidejte kuřecí játra a smažte je dozlatova z obou stran, asi 3-4 minuty.
  5. Přilijte vývar a víno, pokud používáte. Povařte asi 2 minuty, dokud se tekutina trochu neztuhne.
  6. Ochutnejte solí a pepřem.
  7. Podávejte posypané čerstvými bylinkami.

Kuřecí játra na cibulce jsou lahodným pokrmem, který spojuje chutné kuřecí játra s aromatickou cibulkou. Jsou rychlé a snadné k přípravě a nabízejí výživný a chutný zážitek. Přidejte je do svého jídelníčku a užijte si výhody výživných kuřecích jater.

2. Kuřecí Játra na Bílém Víně:

Ingredience:

  • 400 g kuřecích jater, očištěných a nakrájených na menší kousky
  • 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1/2 hrnku suchého bílého vína
  • 1/4 hrnku kuřecího vývaru
  • 2 lžíce másla
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Čerstvé bylinky (např. petrželka) na ozdobu

Postup:

  1. Rozpálením másla na pánvi začněte opékat cibuli a česnek, dokud nejsou měkké a zlatavé.
  2. Přidejte kuřecí játra a smažte je dozlatova, asi 3-4 minuty.
  3. Přilijte bílé víno a vývar. Vařte asi 5 minut, dokud se tekutina trochu neztuhne.
  4. Ochutnejte solí a pepřem.
  5. Podávejte posypané čerstvými bylinkami.

3. Kuřecí Játra se Smetanovou Omáčkou:

Ingredience:

  • 400 g kuřecích jater, očištěných a nakrájených na menší kousky
  • 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1/2 hrnku smetany ke vaření
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce másla
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Čerstvé bylinky na ozdobu (např. tymián)

Postup:

  1. Na pánvi zahřejte olej a máslo. Přidejte cibuli a smažte ji dozlatova.
  2. Přidejte nasekaný česnek a smažte další minutu.
  3. Přidejte kuřecí játra a smažte je dozlatova, asi 3-4 minuty.
  4. Přilijte smetanu a vařte omáčku asi 5 minut, dokud se zahustí.
  5. Ochutnejte solí a pepřem.
  6. Podávejte posypané čerstvými bylinkami.

4. Kuřecí Játra s Karamelizovanou Cibulkou:

Ingredience:

  • 400 g kuřecích jater, očištěných a nakrájených na menší kousky
  • 2 cibule, nakrájené na tenké plátky
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce cukru
  • Sůl a pepř dle chuti

Postup:

  1. Na pánvi zahřejte olej a máslo. Přidejte cibuli a smažte ji dozlatova.
  2. Přidejte cukr a nechte cibuli karamelizovat, asi 5 minut.
  3. Přidejte kuřecí játra a smažte je dozlatova, asi 3-4 minuty.
  4. Ochutnejte solí a pepřem.
  5. Podávejte jako přílohu k rýži nebo bramborám.

Tyto recepty vám ukazují, jak různorodě můžete připravit kuřecí játra. Každý z těchto pokrmů má svou jedinečnou chuťovou kombinaci a je bohatý na živiny. Přidání kuřecích jater do svého jídelníčku může přinést nové dimenze vašemu kulinářskému zážitku.

Share.

Leave A Reply