Kombucha je osvěžující nápoj s bohatou historií a mnoha zdravotními přínosy. Tento probiotický nápoj vzniká kvašením sladu nebo čaje a je oblíbený pro své osvěžující chuťové vlastnosti a zlepšení trávení. Přinášíme vám recept na přípravu kombuchy doma a několik zajímavostí o tomto tajemném nápoji.

Zajímavosti o Kombuše:

  1. Historie Původu: Kombucha má kořeny ve starověké Číně, kde byla nazývána „elixír nejistoty“. Tento nápoj se šířil po celém světě a díky svým zdravotním přínosům získával na popularitě.
  2. Probiotická Powerhouse: Kombucha je bohatá na probiotika, což jsou prospěšné bakterie pro trávení. Tyto bakterie mohou podpořit zdraví střeva a celkovou imunitu.
  3. Domačka s Kreativitou: Výroba kombuchy doma umožňuje experimentovat s různými chutěmi a přísadami. Můžete přidávat ovoce, bylinky nebo koření, aby nápoj získal unikátní chuťový profil.

Recept na Kombuchu:

Ingredience:

  • 1 lžíce černého čaje nebo zeleného čaje
  • 1/4 hrnku cukru
  • 4 l voda
  • Kombucha starter (již fermentovaná kombucha) nebo kvasnice z předchozí dávky
  • Kombucha SCOBY (kultura bakterií a kvasinek)
  • Ovoce, bylinky nebo koření pro dochucení (volitelně)

Postup:

  1. Vařte 4 l vody a smíchejte s čajem a cukrem. Nechte čaj louhovat a vychladnout.
  2. Do čistého skleněného nádoby přidejte kombucha starter nebo kvasnice z předchozí dávky.
  3. Přidejte vychladlý čaj a zalijte ho do nádoby se starterem.
  4. Přidejte Kombucha SCOBY na vrch nádoby. Zakryjte nádobu utěrkou nebo jemnou látkou a nechte stát na tmavém místě při pokojové teplotě 7-14 dní.
  5. Ochutnejte kombuchu. Pokud je nápoj dostatečně kvašený a má požadovanou chuť, můžete jej přelít do láhví a uzavřít.
  6. Pro druhou fermentaci můžete přidat ovoce, bylinky nebo koření do lahví a nechat nápoj stát při pokojové teplotě dalších 3-7 dní.
  7. Kombuchu můžete uložit do lednice a pít ji chlazenou.

Kombucha je lahodný a zdravý nápoj, který můžete snadno připravit doma. Experimentujte s různými přísadami a objevte si svůj oblíbený kombinovaný chuťový zážitek. Při každém doušku si dopřejte dávku probiotik a podpořte své trávení i celkovou vitalitu.

Share.

Leave A Reply