Gulášová polévka je tradiční jídlo, které se vaří po celém světě. Jedná se o bohatou a chutnou polévku plnou masa, zeleniny a koření. Přinášíme vám návod, jak připravit dokonalou gulášovou polévku s přesným receptem a tipy na vylepšení chuti.

Recept na gulášovou polévku:

Suroviny:

  • 500 g hovězího masa (hovězí klínu nebo plecka)
  • 2 cibule, jemně nasekané
  • 2 papriky, nakrájené na kousky
  • 3 brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 3 mrkve, oloupané a nakrájené na kousky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžíce mleté pálivé papriky
  • 1 lžíce kmínu
  • 2 bobkové listy
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • sůl a pepř podle chuti
  • olej na smažení
  • 1 l vody
  • 1 lžíce octa (nebo podle chuti)

Postup:

  1. Nakrájejte maso na kousky o velikosti asi 2 cm a osolte.
  2. V hlubokém hrnci rozehřejte olej a osmažte cibuli a papriky, dokud nezměknou.
  3. Přidejte maso a smažte ho, dokud nezezlátne.
  4. Přidejte mletou sladkou a pálivou papriku, kmín, bobkové listy a česnek. Dobře promíchejte.
  5. Přidejte rajčatový protlak a vodu.
  6. Přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte vařit asi 1 hodinu.
  7. Přidejte brambory, mrkev, ocet, sůl a pepř. Pokračujte v vaření dalších 30 minut, nebo dokud se zelenina nezměkne.
  8. Ochutnejte a přidejte další sůl, pepř nebo papriku podle chuti.

Na závěr lze konstatovat, že gulášová polévka je vynikající volbou pro každou příležitost. Je to sice tradiční jídlo, ale s moderními úpravami lze připravit mnoho zajímavých variant. Sledování kvalitních surovin a správná volba koření jsou klíčové pro výslednou chuť. Pokud se rozhodnete vyrobit větší porci, můžete si být jisti, že ji sníte s chutí nejen dnes, ale také zítra. Tak neváhejte a vyzkoušejte si recept na vynikající gulášovou polévku!

Share.

Leave A Reply