Lasagne jsou jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších jídel italské kuchyně. Tento článek vás provede krok za krokem přípravou autentických italských lasagní, tak jak je připravují v samotné Itálii.
Co jsou lasagne?
Lasagne jsou tradiční italské jídlo, které se skládá z vrstev těstovin, sýra a omáčky. Přestože existuje mnoho variant tohoto jídla, autentické italské lasagne se tradičně připravují s ragù (masovou omáčkou), bešamelovou omáčkou a parmazánem.
Ingredience
- 12 listů lasagní
- 500g hovězího mletého masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 400g rajčatového protlaku
- 50g másla
- 50g hladké mouky
- 500ml mléka
- 100g parmazánu
- Sůl, pepř, muškátový oříšek
Příprava ragù omáčky
- Na olivovém oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte mleté maso a smažte, dokud není maso hnědé.
- Přidejte rajčatový protlak, sůl a pepř podle chuti. Přikryjte a nechte na mírném ohni dusit asi hodinu.
Příprava bešamelové omáčky
- Rozpusťte máslo v pánvi, přidejte mouku a míchejte, dokud nevznikne hladká směs.
- Postupně přilévejte mléko, neustále míchejte, aby se zabránilo vzniku hrudek. Přidejte špetku soli, pepře a muškátového oříšku.
- Vařte na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne.
Sestavení a pečení lasagní
- Do pekáčku vložte vrstvu lasagní, poté vrstvu ragù omáčky, bešamelové omáčky a posypte parmazánem. Opakujte, dokud nevyčerpáte všechny ingredience, zakončete vrstvou bešamelové omáčky a parmazánu.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut, dokud nejsou lasagne zlatavě hnědé.
- Ať už jste zkušený kuchař nebo začátečník, příprava autentických italských lasagní je jednoduchý a zábavný proces. S tímto krok za krokem návodem budete moci připravit lahodné lasagne, které potěší všechny vaše hosty.