Asijská kuchyně je bohatá, rozmanitá a plná chutí. Chcete-li si vychutnat exotické pokrmy v pohodlí domova, zkuste následující recepty z různých částí Asie.
1. Pad Thai (Thajsko)
Jedním z nejznámějších thajských jídel je Pad Thai, nudlové jídlo s krevetami, tofu, arašídy a spoustou chutí.
Ingredience:
- 200g rýžových nudlí
- 200g krevet
- 100g tofu
- 2 vejce
- 2 stroužky česneku
- 50g opražených arašídů
- 3 jarní cibulky
- 2 lžíce tamarindové pasty
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžička palmového cukru
Postup:
Nudle namočte do horké vody. Na pánvi orestujte česnek, přidejte tofu a krevety. Poté přidejte vejce a smažte, dokud nejsou hotové. Přidejte odtokované nudle, tamarindovou pastu, rybí omáčku a cukr. Dobře promíchejte a podávejte s nasekanými arašídy a jarní cibulkou.
2. Sushi (Japonsko)
Sushi je základ japonské kuchyně. Tento recept je na jednoduché maki sushi.
Ingredience:
- 200g sushi rýže
- 3 listy nori
- 200g čerstvého lososa
- Wasabi, sójová omáčka, marinovaný zázvor k podávání
Postup:
Uvařte sushi rýži podle návodu na balení a nechte ji vychladnout. Na bambusovou rohožku položte list nori, rozprostřete na něm vrstvu rýže a na ni položte proužky lososa. Pečlivě zabalte do rolky pomocí rohožky a ostrým nožem nakrájejte na sushi rolky. Podávejte s wasabi, sójovou omáčkou a marinovaným zázvorem.
3. Pho (Vietnam)
Pho je tradiční vietnamská polévka plná chutí.
Ingredience:
- 200g hovězího masa
- 200g rýžových nudlí
- 1 l vývaru
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička hřebíčku
- 1 lžička anýzu
- Sójová omáčka, čerstvý koriandr, bazalka, chilli k podávání
Postup:
Na pánvi opečte cibuli a česnek, dokud nejsou karamelizované. Přidejte hřebíček a anýz a orestujte. Poté přidejte vývar a nechte na mírném ohni 30 minut. Mezitím uvařte nudle. Můžete také marinovat hovězí maso v sójové omáčce. Nudle a maso vložte do misky, zalijte vývarem a podávejte s čerstvými bylinkami a chilli.
4. Kari (Indie)
Indické kari je plné chutí a aroma.
Ingredience:
- 200g kuřecího masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička kari koření
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička chilli
- 200 ml kokosového mléka
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
Na pánvi orestujte cibuli a česnek, dokud nejsou měkké. Přidejte kari koření, kurkumu a chilli a smažte další minutu. Poté přidejte kuřecí maso a smažte, dokud není maso hotové. Přidejte kokosové mléko a vařte dalších 10 minut. Podávejte s basmati rýží.
5. Bibimbap (Korea)
Bibimbap je tradiční korejské jídlo plné zeleniny a chutí.
Ingredience:
- 200g hovězího masa
- 200g rýže
- 1 mrkev
- 200g špenátu
- 1 ředkev daikon
- 100g houby
- 1 vejce
- Sójová omáčka, chilli pasta k podávání
Postup:
Uvařte rýži podle návodu na balení. Zeleninu očistěte a nakrájejte na tenké proužky. Na pánvi opečte zeleninu a maso. V jiné pánvi upečte vejce na sluncem vejce. Do misky dejte rýži, na ni zeleninu, maso a nakonec vejce. Podávejte se sójovou omáčkou a chilli pastou.
6. Laksa (Malajsie)
Laksa je pikantní noodle polévka, která je populární v Malajsii a Singapuru.
Ingredience:
- 200g rýžových nudlí
- 200g krevet
- 1 lýko citronové trávy
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 ml kokosového mléka
- 1 lžička chilli
- 1 lžička kurkumy
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
Na pánvi orestujte cibuli, česnek a citronovou trávu, dokud nejsou měkké. Přidejte chilli a kurkumu a smažte další minutu. Poté přidejte vývar a krevety a vařte 10 minut. Nakonec přidejte kokosové mléka a vařte dalších 5 minut. Mezitím uvařte nudle. Do misky vložte nudle, zalijte polévkou a podávejte.
7. Dim Sum (Čína)
Dim Sum je tradiční čínské jídlo, které se skládá z malých porcí podávaných v bambusových košíčcích.
Ingredience:
- 200g vepřového masa
- 50g krevet
- 1 jarní cibulka
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička sojové omáčky
- 1 lžička sezamového oleje
- Dim Sum těsto
Postup:
Všechny ingredience na náplň nakrájejte na malé kousky a smíchejte dohromady. Těsto rozdělte na malé kousky, do kterých vložíte náplň a zabalíte do tvaru dim sum. Dim Sum vařte na páře v bambusových košíčcích asi 15 minut.
Těmito recepty si můžete vychutnat rozmanitost a exotiku asijské kuchyně přímo ve své kuchyni. Dobrou chuť!