Asijská kuchyně je bohatá, rozmanitá a plná chutí. Chcete-li si vychutnat exotické pokrmy v pohodlí domova, zkuste následující recepty z různých částí Asie.

1. Pad Thai (Thajsko)

Jedním z nejznámějších thajských jídel je Pad Thai, nudlové jídlo s krevetami, tofu, arašídy a spoustou chutí.

Ingredience:

  • 200g rýžových nudlí
  • 200g krevet
  • 100g tofu
  • 2 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 50g opražených arašídů
  • 3 jarní cibulky
  • 2 lžíce tamarindové pasty
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžička palmového cukru

Postup:

Nudle namočte do horké vody. Na pánvi orestujte česnek, přidejte tofu a krevety. Poté přidejte vejce a smažte, dokud nejsou hotové. Přidejte odtokované nudle, tamarindovou pastu, rybí omáčku a cukr. Dobře promíchejte a podávejte s nasekanými arašídy a jarní cibulkou.

2. Sushi (Japonsko)

Sushi je základ japonské kuchyně. Tento recept je na jednoduché maki sushi.

Ingredience:

  • 200g sushi rýže
  • 3 listy nori
  • 200g čerstvého lososa
  • Wasabi, sójová omáčka, marinovaný zázvor k podávání

Postup:

Uvařte sushi rýži podle návodu na balení a nechte ji vychladnout. Na bambusovou rohožku položte list nori, rozprostřete na něm vrstvu rýže a na ni položte proužky lososa. Pečlivě zabalte do rolky pomocí rohožky a ostrým nožem nakrájejte na sushi rolky. Podávejte s wasabi, sójovou omáčkou a marinovaným zázvorem.

3. Pho (Vietnam)

Pho je tradiční vietnamská polévka plná chutí.

Ingredience:

  • 200g hovězího masa
  • 200g rýžových nudlí
  • 1 l vývaru
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička hřebíčku
  • 1 lžička anýzu
  • Sójová omáčka, čerstvý koriandr, bazalka, chilli k podávání

Postup:

Na pánvi opečte cibuli a česnek, dokud nejsou karamelizované. Přidejte hřebíček a anýz a orestujte. Poté přidejte vývar a nechte na mírném ohni 30 minut. Mezitím uvařte nudle. Můžete také marinovat hovězí maso v sójové omáčce. Nudle a maso vložte do misky, zalijte vývarem a podávejte s čerstvými bylinkami a chilli.

4. Kari (Indie)

Indické kari je plné chutí a aroma.

Ingredience:

  • 200g kuřecího masa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička kari koření
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička chilli
  • 200 ml kokosového mléka
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

Na pánvi orestujte cibuli a česnek, dokud nejsou měkké. Přidejte kari koření, kurkumu a chilli a smažte další minutu. Poté přidejte kuřecí maso a smažte, dokud není maso hotové. Přidejte kokosové mléko a vařte dalších 10 minut. Podávejte s basmati rýží.

5. Bibimbap (Korea)

Bibimbap je tradiční korejské jídlo plné zeleniny a chutí.

Ingredience:

  • 200g hovězího masa
  • 200g rýže
  • 1 mrkev
  • 200g špenátu
  • 1 ředkev daikon
  • 100g houby
  • 1 vejce
  • Sójová omáčka, chilli pasta k podávání

Postup:

Uvařte rýži podle návodu na balení. Zeleninu očistěte a nakrájejte na tenké proužky. Na pánvi opečte zeleninu a maso. V jiné pánvi upečte vejce na sluncem vejce. Do misky dejte rýži, na ni zeleninu, maso a nakonec vejce. Podávejte se sójovou omáčkou a chilli pastou.

6. Laksa (Malajsie)

Laksa je pikantní noodle polévka, která je populární v Malajsii a Singapuru.

Ingredience:

  • 200g rýžových nudlí
  • 200g krevet
  • 1 lýko citronové trávy
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml kokosového mléka
  • 1 lžička chilli
  • 1 lžička kurkumy
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

Na pánvi orestujte cibuli, česnek a citronovou trávu, dokud nejsou měkké. Přidejte chilli a kurkumu a smažte další minutu. Poté přidejte vývar a krevety a vařte 10 minut. Nakonec přidejte kokosové mléka a vařte dalších 5 minut. Mezitím uvařte nudle. Do misky vložte nudle, zalijte polévkou a podávejte.

7. Dim Sum (Čína)

Dim Sum je tradiční čínské jídlo, které se skládá z malých porcí podávaných v bambusových košíčcích.

Ingredience:

  • 200g vepřového masa
  • 50g krevet
  • 1 jarní cibulka
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička sojové omáčky
  • 1 lžička sezamového oleje
  • Dim Sum těsto

Postup:

Všechny ingredience na náplň nakrájejte na malé kousky a smíchejte dohromady. Těsto rozdělte na malé kousky, do kterých vložíte náplň a zabalíte do tvaru dim sum. Dim Sum vařte na páře v bambusových košíčcích asi 15 minut.

Těmito recepty si můžete vychutnat rozmanitost a exotiku asijské kuchyně přímo ve své kuchyni. Dobrou chuť!

Share.

Leave A Reply