Domácí kečup z rajčat je nejen výborným doplňkem k jídlu, ale také způsobem, jak si vychutnat svěží a přirozenou chuť bez umělých konzervantů. Přinášíme vám recept na výrobu domácího kečupu spolu s několika zajímavostmi o historii tohoto oblíbeného omáčky.

Zajímavosti o Domácím Kečupu z Rajčat:

  1. Historie Kečupu: Původně kečup nebyl omáčkou z rajčat, ale z různých druhů ovoce a koření. Slovo „kečup“ pochází z čínského slova „kôe-chiap“, což znamená nápoj z ryb. Až později se kečup začal vyrábět z rajčat a stal se populárním doplňkem.
  2. Rajčatový Boom: Rajčata jsou hlavní složkou kečupu a dodávají mu bohatou barvu a chuť. Po objevení Ameriky se rajčata stala důležitou součástí stravy a na konci 19. století se začala používat i v kečupu.
  3. Vlastní Chuťové Přizpůsobení: Výhodou domácího kečupu je, že si můžete upravit chuť podle svých preferencí. Přidání bylinek, koření nebo sladidla vám umožní vytvořit si osobní verzi této omáčky.

Recept na Domácí Kečup z Rajčat:

Ingredience:

  • 1 kg zralých rajčat
  • 1 cibule, nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1/2 hrnku octa (vinný nebo jablečný)
  • 1/4 hrnku hnědého cukru
  • 1 lžička hořčičného prášku
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Olej na smažení

Postup:

  1. Rajčata umyjte, zbavte stopek a nakrájejte je na menší kousky.
  2. Na pánvi si rozehřejte trochu oleje a osmažte na ní cibuli dozlatova. Přidejte nasekaný česnek a osmažte krátce, dokud nevoní.
  3. Přidejte nakrájená rajčata, ocet, hnědý cukr, hořčičný prášek, kmín a skořici. Vařte směs přibližně 30-40 minut, dokud se rajčata nerozvaří.
  4. Poté směs přeneste do mixéru a rozmixujte ji do hladké konzistence. Můžete také použít tyčový mixér.
  5. Přeneste směs zpět na pánvi a vařte na středním ohni, dokud se kečup zhoustne. Míchejte často, abyste zabránili připálení.
  6. Ochutnejte kečup a přidávejte sůl, pepř a další koření podle své chuti.
  7. Hotový kečup přelijte do čistých sklenic a uzavřete je. Sklenice dejte do vodní lázně na pár minut, abyste zajistili dlouhou trvanlivost.
  8. Po vychladnutí uložte sklenice s kečupem do chladničky.

Domácí kečup je skvělým způsobem, jak si vychutnat čerstvou chuť rajčat bez umělých přísad. Vyrobte si svůj vlastní kečup plný chutí a pamatujte, že se může stát oblíbeným doplňkem mnoha pokrmů.

Share.

Leave A Reply